Hoewel Zuilen een stadsbrandweer is, hebben we toch een stuk landelijk gebied in ons verzorgingsgebied. Dat brengt hele andere incidenten met zich mee. Je komt daarom nog wel eens in aanraking met landbouwhuisdieren en paarden. Of boerderijgerelateerde incidenten. Wat het meest voorkomt, zijn paarden of koeien die in een sloot terecht komen en er niet zelfstandig uit kunnen komen.
Vooral paarden willen nog wel eens in een sloot terecht komen en zie die er maar uit te krijgen. Als je niet gewend bent om met een paard om te gaan is dat best een uitdaging, vooral als het dier ook nog eens in paniek is. Een rund kan je vrij makkelijk aan zijn kop uit een sloot trekken. Vaak helpt de boer met zijn trekker hierbij. Bij een paard ligt dat anders. De verbinding tussen het hoofd en de nek van een paard is vrij kwetsbaar en in tegenstelling tot een rund kan je een paard niet met een touw om zijn nek uit de sloot trekken.
Als je een paard eenmaal uit de sloot hebt, schrik je van de enorme afmeting van zo’n dier. En als het paard ook nog in paniek is ben je als leek, want dat zijn we tenslotte, kansloos tegenover zo’n dier.
Daarom krijgen we regelmatig training in hoe we omgaan met grote huisdieren. Deze training hebben we een keer gekregen bij de Faculteit Diergeneeskunde op de Uithof. Een professor Diergeneeskunde heeft ons toen een bijscholing gegeven.
Eén van de hulpmiddelen om een paard uit een sloot te halen, is een paardenbroek. Dat is een hijsmiddel dat onder de buik van het paard doorgaat en waarmee het dier kan worden opgehesen. Ga dat maar eens oefenen op een willekeurig paard. Dat wordt niets. Bij Diergeneeskunde hadden ze Bram. Bram was het proefdier waarbij dit soort oefeningen prima gedaan kon worden.
Om een paard rustig te krijgen, kan je een praam op de bovenlip zetten. Dat is een lus met een stok waarvan je de lus strak om de bovenlip draait. Er komt dan een stofje vrij bij een paard waar hij high van wordt. Bram werd al blij bij het zien van de praam.
We zijn de hele dag bezig geweest met het aanbrengen van de paardenbroek bij Bram, het vangen van biggen en het lopen met paarden terwijl wij ademluchtmaskers droegen.
Kortom een zeer leerzame dag waarvan we het geleerde nog vaak hebben toegepast rondom Oud-Zuilen als er weer een paard of koe in de sloot lag.