Brandweerman of -vrouw worden

Brandweerman of -vrouw word je niet zomaar. Je kiest er voor. Het werken bij de brandweer is voor sommigen een droom, voor anderen een roeping. Het brengt actie, afwisseling en uitdaging in je leven.

Brandweerman of -vrouw word je niet zomaar. Je kiest er voor. Het werken bij de brandweer is voor sommigen een droom, voor anderen een roeping. Het brengt actie, afwisseling en uitdaging in je leven. Dag en nacht klaarstaan voor de gemeenschap om hulp te bieden aan mensen en dieren in nood, bijdragen aan de veiligheid van de lokale samenleving, dát is de brandweer. Belangrijk werk dat voor het grootste deel wordt gedaan door gedreven vrijwilligers, naast hun dagelijkse baan. Eigenlijk komt het neer op een parttime job waarin het naast paraatheid en hulpvaardigheid aankomt op groepsbinding en teamspirit.

Parttime brandweerman of -vrouw
Vrijwilligers, of zoals wij liever zeggen, parttime brandweermensen, vormen de ruggengraat van de incidentbestrijdingstaak van de brandweer. Incidentenbestrijding is een vak apart dat veel kennis, inzicht en kunde vraagt. Als brandweerfunctionaris word je ingezet voor brandbestrijding, maar ook voor uiteenlopende hulpverleningstaken, zoals het bevrijden van beknelde slachtoffers bij verkeersongevallen, het redden van mensen en dieren uit het water en het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Als vrijwilliger ontvang je naast een vaste jaarvergoeding een vergoeding per uur voor het oefenen en de inzetten. Je bent voor al je werkzaamheden voor de brandweer goed verzekerd. Hier krijg je een beeld van ons werk.

De functie van parttime brandweerman (of -vrouw) is goed te combineren met je dagelijkse bezigheden. Na en zelfs al tijdens de professionele opleiding kun je al snel met jouw ploeg mee op de uitruk.

Hieronder is de gehele procedure van sollicitatie tot en met de opleiding te raadplegen. Mocht je meer in detail willen weten over een onderdeel, klik dan verder op de betreffende button onderaan elke kolom. Of neem contact op als je een vraag hebt.

Sowieso ben je altijd welkom op een maandagavond rond 19.30 uur op de post tijdens onze oefenavond. Zo kun je de sfeer proeven, je vragen stellen, en een drankje drinken met het team.