Functies in ons team

Binnen het brandweerteam van Zuilen kennen we grofweg drie functies. Hieronder staan ze kort beschreven. De vacante functies bevatten een button die linkt naar een uitgebreide vacature en functieprofiel.

manschap-vacant

Brandweer in de praktijkManschap

Dit is de basisfunctie van de brandweer.

Als je voor het eerst bij de brandweer komt werken, begin je in deze rol. In je opleiding leer je alle technieken om hulp te verlenen aan mens en dier bij brand, bij technische hulpverlening, bij (water)ongevallen en bij gevaarlijke stoffen. Lees ook ervaringen van teamleden van Brandweer Zuilen.

Brandweer in de praktijkChauffeur/pompbediende

Zo veilig en vlot mogelijk naar het incident

De chauffeur/pompbediende uit de uitrukploeg zorgt ervoor dat hij de tankautospuit zo veilig en vlot mogelijk naar het adres van het incident rijdt. Naast het besturen van de auto is de chauffeur/pompbediener verantwoordelijk voor het bedienen van de pompinstallatie die elke brandweerwagen heeft. Deze functie kun je uitoefenen als je minimaal drie jaar ervaring bij de brandweer hebt. Je volgt hiervoor een speciale opleiding en moet het rijbewijs C halen.

TS502-2
versterking-1024x576

Brandweer in de praktijkBevelvoerder/ploegleider

Geeft leiding aan het gehele team van één brandweerwagen

Een brandweerteam staat onder leiding van een bevelvoerder. Hij/zij bepaalt de inzetstrategie en schaalt zo nodig op als er behoefte is aan meerdere brandweereenheden. Het is een verantwoordelijke taak omdat de bevelvoerder als eerste moet besluiten hoe een brand of hulpverlening wordt aangepakt en welke prioriteiten er genomen moeten worden.