31 December 2018 | marcel 22. Oudjaarsdienst bij de brandweer

Verreweg de drukste tijd van het jaar is Oud en Nieuw voor brandweer Zuilen. Hoewel we tegenwoordig nog maar met één autospuit paraat staan, was dat in mijn begintijd wel anders. We reden op Oudjaarsavond met 3 autospuiten en kwamen door de gehele stad.

We deden hoofdzakelijk buitenbranden of vreugdevuren zoals ze met Oudjaar heten. Maar ook veel autobranden en vaak ook nog wel een gebouwbrand. Een van de drukste avonden was 2016. We zijn om 19:30 uur gaan rijden en niet eerder binnen gekomen dan 4 uur in de ochtend. We hebben die avond/nacht circa 12 autobranden, 1 flatbrand, diversen vreugdevuren en een persoon te water gehad. Zodra we ons beschikbaar melden bij de meldkamer konden we direct door naar de volgende melding.

Een andere avond die ik niet snel vergeet, was de millenniumnacht. Iedereen verwachtte een stormloop van incidenten, al dan niet gerelateerd aan de millenniumbug. Het werd een van de rustigste nachten ooit. Geen idee hoe dat kwam?

Wat een terugkerend probleem bij Oudjaarsdiensten is, is de agressie tegen hulpverleners. Elk jaar heb je op zijn minst wel een discussie met een dronken vreugdenvuurstichter. Maar dat lost zich meestal wel op. Anders waren de inzetten op het Bisschopsplein. Daar mochten we, of konden we zelfs, niet naar toe zonder politiebegeleiding. We zijn daar zelfs gevlucht voor de agressie. Zelf heb ik dat een keer bij het Zwanenvechtplein gehad. Er stond een auto vrij dicht tegen de gevel van een woning in brand. Ik was bijna ter plaatse toen er een steen tegen de voorruit knalde. Ik heb direct opdracht gegeven om om te keren, het was te gevaarlijk! En toch zijn die ervaringen in al die jaren op twee handen te tellen, meestal werd je vriendelijk begroet en kreeg je van volstrekt willekeurige personen een nieuwjaarswens en een paar dikke zoenen van de vrouwelijke nieuwjaarsvierders.

Het zijn de mooiste diensten! Meestal zaten we bij een van de collega’s thuis met de echtgenotes, zodat zij niet alleen achterbleven als wij, meestal 2 minuten voor 12, weer eens weggeroepen werden.

Mijn laatste Oudjaarsdienst begon met een serieuze brand in verzorgingshuis “Huize aan de Vecht”. Er was een vuilcontainer in brand geraakt op de 11e etage, ergens rond 18:00 uur. 11 Etages de trap op met volle bepakking en onze slangen. Uiteindelijk viel het wel mee, maar je bent behoorlijk moe en dan moet de avond nog beginnen. Net thuis: woningbrand. Op een balkon stond een tuinset in brand. 5 Hoog, dus weer klimmen! En dat terwijl de 11 etages nog in de benen zaten. Uiteindelijk is het een redelijk rustige avond gebleven, maar zoals altijd: lig je net in bed gaat de pieper weer voor de volgende. De volgende ochtend kon je uitslapen, prima excuus om niet op nieuwjaarsvisite te hoeven.

Laat onze hulpverleners hun werk doen! Hinder ze niet en gooi vooral geen vuurwerk hun kant op.
Vergeet niet: Zij zijn op straat en laten hun gezin achter voor uw veiligheid!

Marcel van Westendorp

Geschreven door: Marcel van Westendorp

Specialist Paraatheid Crisisorganisatie, projectleider.